چاره طالبان به جای فیلتر کردن اینترنت
به گزارش سایت شیک، طالبان که به علت هزینه بالای فیلترینگ، از مسدود کردن برخی برنامه ها و سایت ها ناامید شده، به این نتیجه رسیده که کم هزینه ترین گزینه، محدود کردن دسترسی شهروندان به اینترنت پرسرعت است، بنابراین قطع اینترنت پرسرعت فیبرنوری و سپس محدود کردن اینترنت بی سیم، در ولایات مختلف افغانستان به اجرا درآمده است.
به گزارش سایت شیک به نقل از خبر آنلاین، به نقل از سیتنا، در افغانستان تنها چهار ولایت کابل، هرات، بلخ و قندهار به اینترنت فیبرنوری دسترسی داشته اند ولی در بیشتر ولایت های افغانستان از چند سال قبل به این طرف، اینترنت بی سیم در دسترس مردم قرار دارد.
اینترنت بی سیم از راه امواج رادیویی و دستگاه های گیرنده به خانه ها و دفترها می رسد و برای وصل شدن به آن، نیاز به کابل کشی مستقیم تا داخل ساختمان نیست، اما اینترنت فیبرنوری از راه کابل های ویژه منتقل می شود و به طور معمول سرعت و ثبات بیشتری دارد.
اکنون با آنکه در کل افغانستان تنها چهار ولایت به زیرساخت اینترنت فیبرنوری وصل هستند، اما این خدمات تنها در کابل استفاده می شود و طالبان فیبرنوری خانگی را در سه ولایت هرات، قندهار و بلخ قطع کرده است.
مسئول یکی از شرکت های ارایه کننده اینترنت و سه تن از شهروندان در قندهار تایید کردند که طالبان چندین ماه است که اینترنت فیبرنوری و وای فای را در مناطق مسکونی قطع کرده است. تنها شماری از شرکت های تجارتی، بانک ها، صرافی ها و نهادهای دولتی در قندهار به اینترنت فیبرنوری و بی سیم دسترسی دارند و شهروندان عادی تنها از اینترنت موبایل استفاده می نمایند.
یکی از شهروندان شهر قندهار گفت بعد از قطع شدن شبکه فیبرنوری و وای فای، با شرکت مربوطه تماس گرفته، اما این شرکت پاسخ داده که به آنها فرمان داده شده است تا به منازل اینترنت فیبرنوری و وای فای ارایه نکنند.
بگفته ساکنان محلی، بااینکه حال بوسیله شبکه های مخابراتی از اینترنت استفاده می نمایند، اما این اینترنت خیلی ضعیف تر از قبل شده است.
در هرات اما وضعیت متفاوت می باشد. طالبان در این ولایت سال قبل ابتدا دسترسی خانه ها به اینترنت فیبرنوری و سپس اینترنت بی سیم را قطع کرد، اما بعد از بالا گرفتن انتقادها، این گروه تنها اینترنت بی سیم را باردیگر وصل کرد.
از اواسط سال گذشته، هیچ خانه ای در هرات به اینترنت فیبرنوری وصل نیست. هرات از معدود شهرهای افغانستان است که پروژه کابل کشی فیبرنوری در آن تا محله های مختلف شهر گسترش یافته بود.
در بلخ، طی سال گذشته، خدمات فیبرنوری فقط در چند بخش محدود در شهر مزارشریف آماده شده بود. بگفته منابع، تنها نواحی اول و دوم این شهر در مرحله دریافت اینترنت فیبرنوری قرار داشت که دستور طالبان درباره ی قطع یا محدودسازی دسترسی مردم به اینترنت خانگی صادر شد.
بلخ اولین ولایتی بود که دستور قطع خدمات اینترنت خانگی در آن تطبیق شد. منابع می گویند پروژه گسترش فیبرنوری به نواحی و محله های مختلف مزارشریف از همان زمان متوقف مانده است.
در کابل، بعد از دستور طالبان برای محدودسازی اینترنت در سال گذشته، اینترنت فیبرنوری خانگی برای چند روز قطع شد، اما باردیگر وصل گردید. کابل حال تنها شهر افغانستان است که در آن شهروندان هنوز به اینترنت فیبرنوری خانگی دسترسی دارند.
در عین حال، منابع محلی می گویند طالبان در نظر دارد دسترسی خانه ها به اینترنت فیبرنوری را در کابل نیز قطع کند.
شکست برنامه فیلترینگ در افغانستان طالبان بعد از به قدرت رسیدن، برای کنترل اینترنت به فیلتر کردن روی آورد. یک منبع مطلع از بحث ها و تصمیم های طالبان در وزارت مخابرات اظهار داشت که اداره طالبان ترجیح می دهد که مردم به اینترنت دسترسی نداشته باشند، اما قطع کامل اینترنت در جهان امروز کار دشواری است.
چند تن از مسئولان شرکت های ارایه کننده اینترنت گفتند که طالبان در آغاز، به علت نداشتن آگاهی کافی از شیوه های فیلترینگ و هزینه های سنگین آن، از شرکت های مخابراتی خواست برخی بازیهای اینترنتی، شبکه های اجتماعی، سایت های غیراخلاقی و شماری از سایت های سیاسی و خبری را فیلتر کنند، اما با پاسخ منفی شرکت های ارایه کننده اینترنت مواجه شد.
علت امتناع شرکت های مذکور، هزینه های خیلی بالای فیلتر کردن حجم گسترده ای از برنامه ها و وب سایت ها بود، چونکه برای این کار نیاز به دستگاه های قدرتمند، سیستم بازرسی عمیق بسته های اینترنتی، سرورهای کمکی، لایسنس های گران قیمت، پشتیبانی فنی و نیروی متخصص است.
بطور خلاصه، یکی از شهروندان شهر قندهار گفت پس از قطع شدن شبکه فیبرنوری و وای فای، با شرکت مربوطه تماس گرفته، اما این شرکت پاسخ داده که به آنها فرمان داده شده است تا به منازل اینترنت فیبرنوری و وای فای ارائه نکنند. در هرات اما وضعیت متفاوت می باشد. چند تن از مسئولان شرکت های ارائه کننده اینترنت گفتند که طالبان در آغاز، به سبب نداشتن آگاهی کافی از شیوه های فیلترینگ و هزینه های سنگین آن، از شرکت های مخابراتی خواست برخی بازی های اینترنتی، رسانه های اجتماعی، سایت های غیراخلاقی و شماری از سایت های سیاسی و خبری را فیلتر کنند، اما با پاسخ منفی شرکت های ارائه کننده اینترنت مواجه گردید.
این مطلب سایت شیک را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب