گاوهایی که گورخر شدند، یک ابتکار ژاپنی
به گزارش سایت شیک، برندگان جوایز ایگ نوبل ۲۰۲۵ با تحقیقاتی در رابطه با گاوهای راه راه، فیزیک سس پاستا و علاقه مارمولک ها به پیتزا، بار دیگر ثابت کردند که عجیب ترین سوالات علمی گاهی اوقات جالب ترین پاسخ ها را بهمراه دارند.
تینا مزدکی_جوایز ایگ نوبل که در سال ۱۹۹۱ تأسیس شد، نقیضه ای از جوایز نوبل است؛ این جوایز از «دستاوردهایی که ابتدا مردم را می خندانند و سپس به فکر فرو می برند» تقدیر می کنند. مراسم اهدای جوایز که بی پروا اغراق آمیز و نمایشی است، شامل اپراهای مینیاتوری، نمایش های علمی و سخنرانی های ۲۴/۷ است که در آن متخصصان باید کار خویش را یک مرتبه در ۲۴ ثانیه و بار دوم تنها در هفت کلمه توضیح دهند.
سخنرانی های پذیرش جایزه به ۶۰ ثانیه محدود است و همانطور که از شعار آن برمی آید، تحقیقات مورد تقدیر ممکنست در نگاه اول مضحک به نظر برسند، اما این به این معنا نیست که هیچ ارزش علمی نداشته باشند. در هفته های بعد از مراسم، برندگان سخنرانی های عمومی رایگانی خواهند داشت که در وب سایت «تحقیقات نامحتمل» (Improbable Research) منتشر خواهد شد.
زیست شناسی آیا گاوهایی که مانند گورخر راه راه هستند، توسط مگس گزیده نمی شوند؟ محققان: توموکی کوجیما، کازوتو اویشی، یاسوشی ماتسوبارا، یوکی اوچییاما، یوشیهیکو فوکوشیما، نائوتو آئوکی، سای ساتو، تاتسوکی ماسودا، جونیچی اوئدا، هیرویوکی هیروکا و کاتسوتوشی کینو
همه دامداران اعتقاد دارند که مگس ها بلای جان گله گاوها هستند، اصلا به همین خاطر است که دائما پاهایشان را به زمین می کوبند، دمشان را حرکت می دهند و پوستشان را منقبض می کنند. از نظر اقتصادی هم این امر سبب می شود گاوها کمتر بچرند و تغذیه کنند، برای مدت کوتاه تری استراحت کنند و آغاز به جمع شدن در کنار هم کنند که استرس را افزایش داده و خطر صدمه به حیوانات را بالا می برد. و در نهایت منجر به کاهش تولید شیر در گاوهای شیری و کاهش تولید گوشت در گاوهای پرواری می شود.
با این حال، گورخرها جانورانی هستند که هیچ آزاری از از مگس ها نمی بینند. دانشمندان مدت هاست در مورد عملکرد الگوی راه راه سیاه و سفید متمایز گورخر بحث کرده اند. آیا برای استتار است؟ گیج کردن شکارچیان؟ یا برای دفع آن مگس های مزاحم است؟ توموکی کوجیما و همکارانش تصمیم گرفتند فرضیه آخر را آزمایش نمایند و نوارهای گورخری را روی شش گاو سیاه آبستن ژاپنی در مرکز تحقیقات کشاورزی آیچی در ژاپن نقاشی کردند. آنها از لاک های پایه آب استفاده کردند که بعد از چند روز شسته می شد، بدین سبب گاوها می توانستند به نوبت در سه گروه مختلف قرار گیرند: نوارهای گورخری، فقط نوارهای سیاه و بدون نوار (به عنوان گروه کنترل).
نتایج: نوارهای گورخری به صورت قابل توجهی هم تعداد مگس های گزنده روی گاوها و هم رفتارهای دافع مگس حیوانات را در مقایسه با آن هایی که نوارهای سیاه داشتند یا بدون نوار بودند، کم کرد. تنها رفتاری آنها تکرار کردند، انقباض پوست بود که احیانا به این خاطر است که نسبت به بقیه رفتارها انرژی کمتری مصرف می کند. اما چرا راه راه گورخری جواب می دهد؟ محققان می گویند ممکنست به مدولاسیون روشنایی یا نور قطبیده مربوط باشد که سیستم تشخیص حرکت حشرات را که برای کنترل نزدیک شدن هنگام فرود بر روی یک سطح استفاده می شود، گیج می کند. اما این مورد جای تحقیقات بیشتری دارد.
شیمی آیا خوردن تفلون (پلی تترافلوئورواتیلن) راه خوبی برای افزایش حجم غذا و بنابراین سیری بدون افزایش محتوای کالری است؟ محققان: روتم نفتالوویچ، دانیل نفتالوویچ و فرانک گرین وی
نوشابه های رژیمی و دیگر نوشیدنی های بدون کالری، به لطف توسعه شیرین کننده های مصنوعی که مولکول هایشان توسط بدن انسان قابل متابولیسم نیستند، یکی از ارکان رژیم غذایی مدرن هستند. نویسندگان این مقاله مجذوب ایده غذاهای بدون کالری شده اند که باور دارند می توان با افزایش حجم و جرم رضایت بخش غذا بدون افزایش کالری به آن رسید و افزودنی مد نظر آنها، پلی تترافلوئورواتیلن (PTFE) است که بیشتر با نام تفلون شناخته می شود. این همان ماده ای است که در ظروف نچسب استفاده می شود. آنها اصرار دارند که تفلون بی اثر، مقاوم در مقابل حرارت، غیرقابل نفوذ در مقابل اسید معده، بی مزه و اقتصادی است و به این خاطر که بشکل پودر است، به آسانی با غذا مخلوط می شود. شایان ذکر است که نسبت تفلون به غذا، یک به سه سفارش شده است.
باآنکه افراد نرمال حاضر نیستند با غذایشان تفلون مخلوط کنند، اما محققان با استناد به تمام مطالعات علمی و آزمایش های انجام شده می گویند تفلون ایمنی است و کاربردهای فراوانی دارد. میله های همزن با روکش تفلون که در لابراتوار ها استفاده می شوند، پوشش های روی دستگاه های پزشکی مانند کاتترهای مثانه و ایمپلنت های زنان، و همینطور کاتترهای مورد استفاده برای لقاح آزمایشگاهی همگی از تفلون هستند؛ همینطور گفته شده است که تفلون بر تحرک یا بقای اسپرم تاثیر نمی گذارد.
فیزیک چرا سس پاستا گلوله گلوله می شود؟ محققان: جاکومو بارتولوچی، دانیل ماریا بوسیلو، ماتئو کیارکی، آلبرتو کورتیچلی، ایوان دی ترلیزی، فابریزیو اولدما، داویده روینیاس و وینچنزو ماریا اسکیمنتی
«پاستا کاچو اِ پپه» (Pasta alla cacio e pepe) یک غذای ساده است که در آن فقط پاستای تانارلی، پنیر پکورینو و فلفل استفاده می شود. اما سادگی آن فریبنده است. این غذا بدنام است چونکه سس آن به آسانی می تواند گلوله های ناخوشایندی با بافتی شبیه به موزارلای رشته ای تشکیل دهد به جای این که صاف و خامه ای باشد. فیزیکدانان ایتالیایی با یک دستور پخت بی نقص برمبنای آزمایش های علمی فراوان خود به کمک آمدند. ترفند آنها استفاده از نشاسته ذرت برای سس پنیر و فلفل به جای اتکا بر هر مقدار نشاسته ای بود که هنگام پخت پاستا به آب جوش نفوذ می کند.
ادامه این مطلب را در «با برنده های جایزه ایگ نوبل ۲۰۲۵ آشنا شوید»، بخوانید.
منبع: shiksite.ir
این مطلب سایت شیک را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب