سایت شیک : طراحی سایت

کشف جرمی در فاصله ۱۰۵ میلیارد کیلومتری خورشید و مشکوک به سیاره نهم

کشف جرمی در فاصله ۱۰۵ میلیارد کیلومتری خورشید و مشکوک به سیاره نهم

به گزارش سایت شیک، یک جرم عجیب در فاصله ۱۰۵ میلیارد کیلومتری خورشید می تواند سیاره نهم گریزان باشد.


به گزارش سایت شیک به نقل از ایسنا، سیاره نهم یکی از بزرگترین اسرار منظومه شمسی است که حالا دانشمندان یک قدم به حل آن نزدیکتر شده اند.
فقط به این علت که به رسمیت شناختن «پلوتو» بعنوان یک سیاره در سال ۲۰۰۶ منتفی شد، به این مفهوم نیست که منظومه شمسی ما فقط ۸ سیاره دارد. جستجو برای سیاره نهم هنوز به پایان نرسیده است و دانشمندان همچنان سرنخ هایی را کشف می کنند که نشان داده است امکان دارد جرمی عظیم هنوز در تاریکی دورتر از سیاره نپتون پنهان باشد.
حالا گروهی از دانشمندان بین المللی با مقایسه بررسی های فروسرخ از آسمان که با فاصله ۲۳ ساله گرفته شده، یک نامزد امیدوارکننده برای سیاره نهم را شناسایی کرده اند. گویی این جرم با گذشت زمان موقعیت خویش را تغییر داده است که درست همان چیزی است که از سیاره ای دور که به آرامی به دور خورشید می چرخد، انتظار می رود.
این احتمالا قانع کننده ترین شواهد برای سیاره نهم تابحال است. اعتقاد بر اینست که این سیاره ۵ تا ۱۰ برابر بزرگتر از زمین است و مداری بسیار متفاوت از سیارات شناخته شده دارد.

مقایسه دو بررسی

در سال ۲۰۲۱، مایکل روآن-رابینسون(Michael Rowan-Robinson)، ستاره شناس بریتانیایی، داده های قدیمی ماهواره نجومی فروسرخ ناسا(IRAS) را که آسمان را در سال ۱۹۸۳ اسکن کرده بود، بررسی کرد. وی نامزد احتمالی سیاره نهم را با جرم تخمینی ۳ تا ۵ برابر جرم زمین در فاصله حدود ۲۲۵ واحد نجومی از خورشید مشاهده کرد.
با این وجود، آن شیء در هیچ مجموعه داده دیگری دیده نشد و تایید نشده باقی ماند. اخیراً پاتریک فان(Patrick Phan)، پژوهشگر اصلی مطالعه حاضر و تیمش رویکرد جدیدی را در پیش گرفتند. آنها داده های IRAS را با تصاویر ماهواره آکاری(AKARI) ژاپن که در سال ۲۰۰۶ گرفته شده بود، تطبیق دادند.
آنها در یکی از تصاویر IRAS، یک جرم را مشاهده نمودند که زمانیکه «آکاری» بعداً به آن نگاه کرد، در همان مکان نبود. «آکاری» جرمی را در فاصله ۴۷.۴ دقیقه قوسی (کمی کمتر از یک درجه) از ما تشخیص داد که مطابق با میزان فاصله سیاره نهم در مدار خود در طول ۲۳ سال است.
این نوع حرکت بسیار مهم می باشد، چونکه اگر چیزی به آهستگی حرکت نماید، احتمالا بسیار دور است و احتمالا به دور خورشید می چرخد. چیزی که این یافته را قویتر از یافته های قبلی می کند، اینست که در دو بررسی فروسرخ متفاوت از IRAS و AKARI که چندین دهه از هم فاصله داشته اند، نشان داده شده است.
محققان بر مبنای میزان روشنایی جرم در هر دو مجموعه داده تخمین می زنند که می تواند حتی از نپتون پرجرم تر باشد. این حیرت انگیز است، چونکه تیم تحقیقاتی در ابتدا به دنبال چیزی کوچکتر، شاید یک «ابَرزمین» بود. با این وجود، با انتظارات در ارتباط با جرم و فاصله تخمینی سیاره نهم، بیشتر از هر چیزی که تابحال یافت شده است، مطابقت دارد.
علاوه بر این، مدار مشکوک آن بسیار متفاوت از سیارات شناخته شده است. در حالیکه نپتون در فاصله ۳۰ واحد نجومی (حدود ۴.۵ میلیارد کیلومتر) به دور خورشید می چرخد، سیاره نهم امکان دارد بین ۲۸۰ واحد نجومی (در نزدیک ترین فاصله از خورشید) و ۱۱۲۰ واحد نجومی (دورترین فاصله از خورشید)، تا ۱۰۵ میلیارد کیلومتر در نوسان باشد.
این بیشتر از ۷۰۰ برابر دورتر از فاصله خورشید از زمین است. چنین مدار عجیبی سؤالات زیادی را بوجود می آورد. بعنوان مثال این که آیا این سیاره همراه با بقیه منظومه شمسی تشکیل شده است یا مدتها قبل از ستاره دیگری گرفته شده است؟

یک مدرک، اما نه اثبات کننده

امکان یافتن یک سیاره جدید در منظومه شمسی خودمان هیجان انگیز است. در صورت تایید، سیاره نهم نخستین سیاره ای خواهد بود که در دوران مدرن کشف شده و به صورت تصادفی یا با مطالعه مدارهای نزدیک پیدا نشده است.
این سیاره از راه شواهد غیرمستقیم آشکار می شود. با این وجود، مطالعه فعلی فقط یک نامزد احتمالی را پیشنهاد می دهد و شواهد بیشتری برای تأیید وجود آن مورد نیاز است.
نویسندگان این مطالعه خاطرنشان می کنند: تأیید وجود سیاره نهم از راه مطالعات رصدی آینده به درک ما از تکامل و پویایی ساختاری منظومه شمسی کمک خواهد نمود.
متاسفانه بررسی های آسمانی جدیدتر ناسا مانند «کاوشگر فروسرخ میدان وسیع(WISE) این جرم را شناسایی نکرد، اما «پیتر فان» پیشنهاد می دهد که این امکان دارد به این علت باشد که سیاره از موقعیت خود در سال ۲۰۰۶ حرکت کرده است.
وی امیدوار است که مشاهدات آتی، یافته های این پژوهش را تایید کند.
این مطالعه بزودی در مجله Publications of the Astronomical Society of Australia منتشر خواهد شد.




منبع:

1404/02/15
08:29:42
5.0 / 5
27
تگهای خبر: ماهواره
این مطلب سایت شیک را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
طراحی سایت شیک
لینک دوستان سایت شیك
طراح سایت شیک